Paddenstoelen als medicijn voor planeet en mens

Paddenstoelen als medicijn voor planeet en mens

Fungi, ofwel schimmels, behoren tot de eerste levensvormen die ooit op aarde zijn aangetroffen. De meeste mensen kennen schimmels als paddenstoelen, funky uitziende plantachtige organismen die we boven de grond zien groeien. Fun fact: eigenlijk leven de meeste schimmels ondergronds of zweven in de lucht, waar ze een belangrijke rol spelen voor andere flora en fauna. 

Door Lisa Appels op www.foodinspiration.com | woensdag 12 oktober 2022

Lees hier het volledige artikel

Schimmels, mycelium en hun superkrachten

Hoe kunnen paddenstoelen een oplossing zijn voor de huidige milieuproblematiek? Het antwoord heeft te maken met hun grotere schimmelorganisme, dat mycelium wordt genoemd. Mycelium is een netwerk van minuscule 'draden' die zich om boomwortels wikkelen of zich erin nestelen. De draden zijn onderdeel van een zogenaamd 'mycorrhiza netwerk', dat planten met elkaar verbindt om water, stikstof, koolstof en andere mineralen over te dragen. Bijzonder is het feit dat schimmels koolstof van bomen kunnen opnemen om zelf te groeien. Sommige schimmelsoorten kunnen zelfs uitzonderlijk veel koolstof ondergronds opslaan, en voorkomen zo dat het in de atmosfeer terecht komt. Daarnaast zijn schimmels ookuitstekende schoonmakers die giftig afval zoals olie, zink, ijzer en lood kunnen opruimen. 

Paddenstoelen en geestelijke gezondheid

Paddenstoelen kunnen helpen bij het genezen van bepaalde psychische problemen. Theorieën over paddo’s als medicijn lijken misschien niche, maar feit is dat paddenstoelen al eeuwenlang worden gebruikt ter ondersteuning van gezondheid en welzijn. In de jaren ‘60 was er een hernieuwde belangstelling van Amerikaanse wetenschappers voor (magische) paddenstoelen en hun heilzame werking. Maar alle vormen van onderzoek werden in 1970 door Nixon tegengehouden in zijn oorlog tegen drugs. Paddo's werden gezien als een harddrug voor hippies. In 1971 bestempelden ook de Verenigde Naties de paddo als een verslavende en gevaarlijke drug. Pas sinds enkele jaren beginnen westerse wetenschappers onderzoek te doen naar de gunstige effecten van paddenstoelen op de geestelijke gezondheid. 

Terug naar blog